Wednesday, August 9, 2017

Hamis phở (vietnámi tészta leves) - glutén mentes & vegán

Régen írtam már ide... bevallom egy titkos projekt leköti a szabad időmet, bár a kedves párom azt hitte, ő veszi el az időt a blogolástól... erről szó sincs. 😉


Az egyik legfinomabb étel a világon a phở. Tökéletes választás, ha egy kicsit megfázol vagy valami csípőset, különlegesebbet ennél. Gőzölgő leves, puha rizstészta és egy jó adag zöldség, ha kérsz, még tofut is tesznek bele. A phở (mint kiderült, nem főnek, hanem fa-nak kell ejteni) tradícionálisan csirke vagy marha csonttal készül, a vegán verziót phở chaynak hívják.

Néha rámtör, hogy phở-t egyek, de nem mindig van kedvem bebumszlizni a belvárosba, a kedvenc phở éttermembe, ezért gondoltam összedobom magamnak otthon. Mint kiderült, nem az a fajta tészta volt itthon, amire emlékeztem, úgyhogy kicsit más lett a végeredmény, de még így is iszonyatosan finom lett. 


Ami kelleni fog:
  •  1 közepes hagyma, felaprózva
  •  friss gyömbér, meghámozva és felaprózva
  •  1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg 
  •  1 csipet koriander mag
  •  2 zöldségleves kocka
  •  2 ek gluténmentes szójaszósz
  •  1 adag rizstészta
  •  1 adag tofu, felkockázva, akár meg is sütheted előtte
  •  pár fej gomba, felszeletelve
  •  1 fej bok choi
  •  1-2 répa, felkarikázva
  •  2 marék fagyasztott zöldborsó
  •  egy kis csilipor, ízlés szerint
  •  kb. egy-másfél liter víz
  •  szezám mag a tetejére


Egy nagy lábosban szárazon pirítsd meg a fahéjat, ánizst és koriandert közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, nehogy oda égjen. Ha már érzed a fűszerek finom aromáját a levegőben, öntsd hozzá a vizet és dobd bele a leveskockákat a szója szósszal, gombával, bok choi-al, zöldborsóval, répával, hagymával és gyömbérrel együtt. Hagyd felforrni, majd vedd vissza a lángot és főzd tovább fedő alatt még úgy 30 percig. 

Amíg a leves fől, készítsd el a tésztát. Helyezd a tésztát egy nagy tálba és öntsd fel forró vízzel. A zacskón mindig rajta van, meddig kell áztatni. Ha letelt a megadott idő, csak szűrd le és tedd félre a tésztát. Kockázd fel a tofut is közben és azt tedd utoljára a lábosba. 

Van, aki szereti először a tésztát szétosztani, rátenni a zöldségeket és úgy a levest. Én csak hozzádobom a tofut és a tésztát is a leveshez és úgy merek magamnak. A végén szezámmaggal szórd meg, de ezt a lépést ki is hagyhatod. Friss, felszeletelt zöldhagymát is szórhatsz a tetejére. 



 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...