Tuesday, January 10, 2017

Detox 2017 - 5. nap // Ajurvédikus detox leves {glutén mentes + vegán}

A leves az egyik kedvenc ételem. Egy jó levesnek meg van az a csodás hatása, hogy képes újra feltölteni energiával, miközben úgy érzed, mintha belőled is napsugár áradna. A legtöbb kultúrában a levesnek gyógyító hatást is tulajdonítanak. 

Ez az ajurvédikus detox leves minden kedvenc fűszeremet tartalmazza, amik segítik az emésztés, tisztítják a vért és a nyirok rendszert, ráadásul még az immunrendszert is felturbózzák. Ha ez nem lenne elég, ez egy egyszerű leves, ami jól hidratál és könnyen emészthető, gazdag ásványi anyagokban és enyhén méregtelenít az ajurvédikus konyha gyógyító hatású fűszereinek köszönhetően. 

Az ajurvéda szerint a jó közérzet és általános egészség a jól működő emésztésen alapszik, úgymond az jó emésztés tüzén (szanszkritül "Agni"). Amikor ez a belső tűz (agni) fényesen lángol, akkor könnyednek, energetikusnak, erősnek érezzük magunkat. Amikor az agni gyenge, nincs egyensúlyban, olyankor fáradtnak, letargikusnak érezhetjük magunkat, az elménk "ködös", nehéznek érzed a tested, lusta leszel vagy akár depresszióhoz is vezethet. 

Egy ilyen Karácsony-Szilveszter után, amikor mindenki nehéz, zsíros ételekkel terheli a szervezetét, iszogatunk, rokonokhoz és barátokhoz rohanunk, közben lépten-nyomon sós és édes snackekkel tömjük magunkat, könnyen kieshetünk az egyensúlyból és meggyengül az agni, a belső tűz lángja. Már írtam többféle detox módszerről, a leves kúra is egy közülük. Egyszerű módja a szervezet méregtelenítésének, és közben laktató és tápláló ételeket is fogyasztasz.
 
Ajurvédikus detox leves

Hozzávalók:
  • 2kk kókusz olaj
  • 2kk köménymag
  • 1kk koriander mag
  • fél ujjnyi gyömbér, apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 3 bögre felkockázott sütőtök
  • 2 közepes cukkini, kis cikkekre vágva
  • 2 bögre apróra vágott zellerszár
  • 1 ½ L víz
  • 1 marék fagyasztott zöldbab
  • 1 közepes fej brokkoli, felszeletelve
  • 2kk tengeri só
  • bors, kurkuma
  • 1 marék friss koriander, felszeletelve
Melegítsd fel a kókusz olajat egy magas falu edényben, közepes lángon és add hozzá a kömény és koriander magot.  Kevergesd kb 2-3 percig. Dobd hozzá a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát és egy kis kurkuma port. Kevergesd újabb 2-3 percig, amíg a hagyma megpuhul. Add hozzá a sütőtököt, cukkinit, zellert, zöld babot és brokkolit is. Jól kevergesd össze és öntsd fel úgy másfél liter vízzel. Hagyd forrni és várj, amíg a tök megpuhul és minden zöldség megfől. Tálaláskor még szórhatsz rá frissen vágott koriandert. 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...